Gehandicaptenzorg

Het centrum De Woestijnroos is een dagactiviteitencentrum. De kinderen uit de omringende dorpen worden 's morgens met een auto opgehaald en 's middags weer thuisgebracht. De kinderen blijven 's nachts dus niet slapen in het centrum, maar wonen thuis bij hun familie. De dienstverlening van het centrum is dan ook gericht op het welzijn van de verstandelijk gehandicapte, maar ook op het welzijn van hun families en de lokale bevolking.

De Woestijnroos biedt dagopvang aan, voor 2 soorten groepen kinderen:

  • Kinderen van 4 tot 13 jaar;
  • Jongeren van 14 jaar en ouder.

4 tot 13 jaar

Het grootste gedeelte van de kinderen valt in de categorie 4 tot en met 13 jaar. Ieder kind heeft zijn of haar eigen programma. Door de groepsleiders wordt de ontwikkeling van de kinderen in een dossier bijgehouden, 2 keer per jaar wordt dit uitgewerkt in een evaluatie. Het is goed om te zien dat de kinderen zich ontwikkelen. De kinderen zijn verdeeld over 4 klassen. De ene groep is druk met letters en cijfers, terwijl een andere groep weer druk is met werk in de handvaardigheidsklas, naaiklas maar ook op het land. Er wordt aandacht besteed aan diverse vaardigheden zoals: motorische vaardigheden, spraaklessen, zelfhulp, sociale ontwikkeling en het verrijken van kennis. Het doel is dat de kinderen tot een zekere mate van onafhankelijkheid kunnen komen wat de basisvaardigheden betreft.

14 jaar en ouder

Naast de kinderen in de leeftijdscategorie 4 tot en met 13 jaar, wordt het centrum ook bevolkt door een aantal wat oudere jongeren. Zij concentreren zich op het ontwikkelen van algemene vaardigheden. De jongens helpen bijvoorbeeld mee met het snijden en het verzamelen van het klaver. Het is de bedoeling om de jongeren, die daar interesse voor hebben, spelenderwijs te leren werken, zodat ze de kans krijgen om daar mee door te gaan binnen hun eigen familie of dorp. In El-Fayoum is de landbouw en de veeteelt één van de belangrijkste bronnen van werkgelegenheid. Het doel is om op deze manier de kinderen beter te laten functioneren in gezin en samenleving.

Bovenstaande activiteiten worden ook gebruikt om nieuwe vaardigheden aan te leren zoals zelfstandigheid, het nemen van initiatief, het dragen van verantwoordelijkheid en het leveren van kwaliteit. Ook in de klusgroep worden deze vaardigheden getraind. De meisjes werken in de keuken. Er is een stappenplan “keukenactiviteiten” uitgewerkt op papier wat de meisjes helpt bij het aanleren van de vaardigheden.

Overige diensten

Op vele vlakken is er in Egypte niet of nauwelijks deskundige hulp voor verstandelijk gehandicapte kinderen voorhanden. Op De Woestijnroos wordt er gekeken of er in de nabije toekomst aandacht besteed kan worden aan zaken als thuiszorg, integrale vroeghulp, fysiotherapie en verdere training en opleiding voor diverse doelgroepen.